Nu ai primit factura de la furnizori pana la sfarsit de an ? Ce e de facut ?

Legislatia (art 155 alin 5 CF) prevede ca persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situații:

a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;

b) pentru fiecare vânzare la distanţă pe care a efectuat-o;

c) pentru livrările intracomunitare de bunuri ;

d) pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operațiunile menţionate la lit. a) şi b).

Termenul de emitere : 

·         Pentru livrările intracomunitare de bunuri persoana impozabilă are obligaţia de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei.

·         Pentru alte operațiuni decât livrarile intracomunitare de bunuri persoana impozabilă are obligaţia de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă.

·         De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă.

Ce se intampla cand nu se respecta aceste termene ?

In cazul nerespectarii acestor termene intervin riscuri fiscale pentru  furnizor caruia ii poate fi recalculat TVA-ul de plata retroactiv si poate fi supus obligatiei de a plati penalitati. In plus, se poate recalcula venitul impozabil (la microintreprinderi) si respectiv impozitul pe profit – de asemenea insotit de penalitati.

Obligatia de autofacturare pentru beneficiar

Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, obligată la plata taxei în condiţiile art. 150 alin. (2) – (4) şi (6) şi ale art. 151, trebuie să autofactureze operaţiunile respective până cel mai târziu în a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, în cazul în care persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de furnizor/prestator.

La primirea facturii persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă va înscrie pe factură o referire la autofacturare, iar pe autofactură, o referire la factură.

In practica autofactura apare  cand se lucreaza cu furnizori din afara tarii, mai ales din Uniunea Europeana. Unii dintre ei trimit facturile pe email, ceea ce usureaza procesul. In cazul in care factura nu este totusi primita se intocmeste autofactura pana in data de 15 a lunii urmatoare .  Pana in 25 a lunii umeaza a fi trimise si declaratiie 300 si 390.

Potentialele motive pentru care nu emit facturile la timp:

·         Dorinta furnizorului de a nu colecta TVA in perioada respectiva;

·         Intentia furnizorului de a-si mentine cifra de afaceri sub un anumit nivel pentru a putea beneficia in continuare de un anumit regim fiscal;

·         Omisiuni si erori.

Articole similare

Comentariul tau aici